Najnowsze badania wykazały, że nadmierne spożycie proliny może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem rozwoju depresji. Prolina jest aminokwasem występującym w mięsie – w wołowinie, wieprzowinie, drobiu, a także w podrobach, żelatynie i żółtkach jaj. Znajdziemy ją również w suplementach diety – np. w kolagenie (około 20 – 25 % tego białka stanowi prolina i hydroksyprolina).
Naukowcy z Girona Biomedical Research Institute (IDIBGI) przeanalizowali rodzaj i ilość aminokwasów w diecie ludzi chorujących na depresję. Okazało się, że stężenie proliny w osoczu jest ściśle związane z nasileniem depresji. W kolejnych badaniach, wykonanych na zwierzętach doświadczalnych, również wykazano, że zwiększenie ilości proliny w diecie przyczynia się do rozwoju zaburzeń depresyjnych.
Poziom proliny we krwi zależy od mikrobioty
Zauważono jednak, że nie wszystkie osoby spożywające w diecie dużą ilość proliny, miały gorszy nastrój. Poziom proliny we krwi zależał bowiem od składu mikrobioty jelitowej. Osoby, które posiadały w swojej mikrobiocie bakterie metabolizujące prolinę, mimo wysokiego spożycia aminokwasu, miały niskie stężenie proliny we krwi. Z niższym poziomem proliny w osoczu korelowała obecność w mikrobiocie między innymi bakterii Acidaminococcus oraz z rodzaju Bifidobacterium oraz bakterii produkujących SCFA (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe).
Przeszczep stolca od osób z wysokim stężeniem proliny we krwi wywołuje depresję u myszy
Aby sprawdzić, czy to rzeczywiście bakterie jelitowe warunkują poziom proliny we krwi, przeszczepiono myszom mikrobiotę pobraną od 20 ludzi. 11 dawców miało poziom proliny w osoczu niższy niż średni, a 9 dawców poziom wyższy. Badanie wykazało, że przeszczep mikrobioty od uczestników z wysoką zawartością proliny w osoczu, sprzyjał rozwojowi zachowań depresyjnych u gryzoni.
Bakterie i depresja muszek owocowych
Kolejny eksperyment potwierdzający przeprowadzono na muszkach owocowych (Drosophila melanogaster), u których można wywołać reakcje depresyjne, charakterystyczne dla tego gatunku (np. brak apetytu i zmniejszenie aktywności lokomotorycznej). Do doświadczenia wykorzystano muszki genetycznie zmodyfikowane, u których usunięto gen transportera proliny w neuronach. W takim wypadku prolina nie była w stanie dotrzeć do komórek nerwowych, co zahamowało rozwój zachowań depresyjnych pod wpływem diety bogatej w prolinę.
Lactobacillus plantarum chroni muszki owocowe przed stanami depresyjnymi
Badacze postanowili sprawdzić również wpływ mikrobów jelitowych związanych z metabolizmem proliny na zachowania depresyjne muszek. W tym celu dodali bakterie do wysterylizowanej karmy owadów. Badania na myszach wskazywały głównie na działanie przeciwdepresyjne Acidaminococcusów i Bifidobacterii, ale są to gatunki, które nie kolonizują przewodu pokarmowego muszek owocowych. Z tego względu naukowcy zdecydowali się na probiotyk Lactobacillus plantarum, ponieważ we wcześniejszych badaniach był on ujemnie skorelowany z depresją. Wiadomo też, że obecność Lactobacillus plantarum sprzyja namnażaniu się bakterii Akermansia municiphilla, która jest bardzo wydajnym producentem SCFA, obniżających prawdopodobieństwo rozwoju stanu zapalnego w jelitach i depresji.
I rzeczywiście muszki spożywające pokarm z bakteriami Lactobacillus plantarum, wykazywały mniej zachowań depresyjnych, natomiast te, które spożywały karmę z bakteriami Enterobacter, były dużo bardziej „przygnębione”.
Rekomendacje badaczy
Autorzy badań sugerują rekomendują, aby u osób cierpiących na depresję ograniczyć spożycie proliny. To kolejne doniesienia, które pokazują, ze nadmierne spożycie mięsa nie służy zdrowiu psychicznemu. Dla równowagi emocjonalnej korzystne będzie spożywanie odpowiednich probiotyków, które są w stanie modyfikować funkcje mikrobioty jelitowej.
- Więcej na temat psychobiotyków, czyli probiotyków stosowanych w terapii depresji, przeczytasz tutaj.
- Więcej na temat diety jaką powinno się stosować u chorych na depresję, przeczytasz tutaj.
Literatura:
Mayneris-Perxachs J et al. Microbiota alterations in proline metabolism impact depression. Cell Metabolism. VOLUME 34, ISSUE 5, P681-701.E10, MAY 03, 2022